Alkalmi kátyúk – Kitekintés

Domonkos László

 

Alkalmi kátyúk

 

 

Ajánlatos nagyon is figyelni mindenféle fontos megnyilvánulásra, ami „alkalmi”.

 

Ha Orbán Viktor bármikor, bármilyen alkalomból megszólal és csak úgy, az alkalmat éppen csak ki- vagy felhasználva mond valamit, Bálványoson vagy Fidesz-megemlékezésen, Strasbourgban vagy vidéki kampánygyűlésen, akkor odaátról felhördülés és eszement, hisztérikus támadások, méltatlankodó sápítozás vagy szánalmasan korlátolt dörgedelemfélék hallatszanak. Az alkalmi megjegyzések, alkalmi véleménynyilvánítások, netán nagy formátumú kijelentések, megállapítások, úgy tűnik, a magyar „ellenzék”(ieskedés) világában a létező legjobb felhívók a bárgyú kisstílűség vagy a nem is nagyon leplezett, elferdült agresszió-kiélés érvényesítésére. Ajánlatos hát nagyon is figyelni mindenféle fontos megnyilvánulásra, ami „alkalmi”. Ami alkalomhoz kötődve, különféle ünnepi vagy egyéb alkalom ürügyén, azokból következően hangzik el, mondatik ki, kerül a nagy nyilvánosság elé.

Bővebben: Alkalmi kátyúk – Kitekintés

Bakonyi István verselés helyett közvetít – Bokros Judit

Bakonyi István verselés helyett közvetít

A József Attila-díjas kritikus vallja: a minőség a fontos, nem az eszme

szerző: Bokros Judit

Fejér megyének péntek óta már József Attila-díjas irodalomtörténésze, kritikusa is van. Bakonyi István március 15-e alkalmából vehette át a rangos irodalmi elismerést, amelynek kapcsán pályájáról kérdeztük.

Bővebben: Bakonyi István verselés helyett közvetít – Bokros Judit

Saitos Lajos a Fejér Megyei Hírlapban

Bővebben: Saitos Lajos a Fejér Megyei Hírlapban

Hu­szonöt éve alakult újjá a Vörösmarty Társaság

Székesfehérvár (bkl) –

Hu­szonöt éve alakult újjá a Vörösmarty Társaság.

Könyvvel, közgyűléssel emlékeztek a jubileumra.

 

Tevékenyen részese a tár­saság a város kulturális életé­nek, s az általuk szervezett szavalóversennyel a gyereke­ket is megszólítják – mondta el köszöntőjében a fehérvári Vörösmarty Társaság csütör­tökön tartott jubileumi köz­gyúlésén Földi Zoltán önkor­mányzati képviselő, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke. Az utóbbi évek mun­kájáról Bobory Zoltán szá­molt be, aki 2010 óta áll a társaság élén. A társaság lett a Vár folyóirat kiadója – emelte ki többek között. Fon­tos vállalásuk a határon túli magyar irodalom napjainak évenkénti megrendezése, amelyen az idén először len­gyel irodalmárokat is vendé­gül láttak. Havi rendszeressé­gű a László Zsolt vezette Köl­tőzug, ahol, miként magánál a társaságnál is, várják a fiata­lokat.

Bővebben: Hu­szonöt éve alakult újjá a Vörösmarty Társaság