Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör

A Vörösmarty Társaság korábban már rendelkezett művészeti tagozattal, melynek titkára Áron Nagy Lajos volt. A Székesfehérvári Művészek Társaságának a megalakulásával (1992) ennek léte részben okafogyottá vált. 1995 – ben Péntek Imre vetette fel, hogy más tartalommal, újra kellene gondolni egy művészetpártoló szekció létrehozását!  Néhány próbálkozás után, 1997 – ben, a nagysikerű Áron Nagy Lajos kiállítást követően meg is valósult, Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör néven. Az alapítók között voltak a már sajnos elhunyt M. Tóth István, Sobor Antal, Román Károly, dr. Dienes Ottó, dr. Warvasovszky Emil, Paál Lajos Kabáczy Szilárd, továbbá Molnár Dezsőné, dr. Arató Antal és Dr. Lakner József. A létszám rövid idő alatt 30 - 40 főre bővült és jelenleg is ez a létszám.
A Művészetbarát Kör a Vörösmarty Társaság integráns része, elnöke a társaság mindenkori művészeti alelnöke, jelenleg Dr. Lakner József c. egyetemi tanár. A Kör, miként az a nevében is szerepel, feladatául tűzte ki, hogy összehozza a város művészetszeretőit, rendezvényeket (kiállításokat, előadásokat, múzeumlátogatásokat) szervezzen számukra és mindenekelőtt ápolja a már elhunyt helyi művészek, alkotók emlékét, ezáltal is hozzájárulva a város kép-zőművészeti életének színesítéséhez. Minden hónap utolsó szerdáján tartja összejövetelét, általában egy nívós előadással összekötve. Évente három – négy kiállítást szervez, részben neves művészek részvételével, részben az elhunytakra emlékezve. Közülük különösen kiemelkedő volt a Bory Jenő, az Áron Nagy Lajos, Pallay József, Sándorfalvi Sándor és Bodor Aladár emlékkiállítása, az élő művészek közül Vén Zoltán, Bényi Eszter, Muzsay Ákos stb., továbbá a Kortárs Művészeti Fesztiválhoz csatlakozó kiállítások, valamint a kör tagjainak rendszeres, év végi kiállítása. Az Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör a jövőben is hasonló szellemben szeretné folytatni tevékenységét.© Copyright 2021 Vörösmarty Társaság

Régi weboldalunk

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.