A Határon Túli Magyar Irodalom Napjai – 2018. október 7.

Október 5-6-7., péntek, szombat, vasárnap

 

19. alkalommal rendezzük meg Székesfehérváron

A HATÁRON TÚLI MAGYAR IRODALOM NAPJAIT

 

amire sok szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt

 

Téma: Múlt és jelen – Helyünk Európában – Nemzeti önazonosságunk kérdései - Helyzetjelentés

 

Október 7. (Vasárnap)

Vörösmarty terem

 

9.00 órától előadások, könyvbemutató, hozzászólások 

11.30- kor zárszó – Vári Fábián László – Bobory Zoltán

 

 

 

vasárnapi embléma

 

 

Bakonyi István a vasárnapi moderátor. Méltatta Sobor Antal: Perelj Uram! Színházi előadását. Színpadra alkalmazta Román Károly. Mérföldkőnek nevezte.

 

 

 

 

 

 

 

 

Péntek Imre előadása: „Nemzeti önazonosság és az írói önazonosság kérdései,” A hatvanas években mit lehetett tenni? Gyakorolni a belső ellenállást. A szlovákiai forradalom leveretése. Petri György írja versében. „Nem bocsátok meg senkinek”. Czine Mihály – népi. Kassák urbánus és forradalmi gondolkodása. Nyugati magyar irodalom – Új Látóhatár, Magyar Műhely.

A ’70-es évek: a szocialista-realizmus problémái, de a modern művészet épülése is. Nagy László, Juhász Ferenc és Csóri Sándor munkássága, költészete. Nagy Gáspár és Petri György. Bécs – Bujdosó Alpár. Mostanság: az MMA műhelyében megkezdődött az adóságok felszámolása. A népi és urbánus utak kibontakoztatása az irodalom érdekében.

 

 

Marcsók Vilma Nagybecskerekről. A szórványvilág. Nagybecskerek és vidéke 3 évszázada. A Torontál-vármegye központja. Dél Vidéken a  Magyar Szóban publikált. Az 1999-ben, az utolsó európai háborúban, bombázták a szórvány magyarságot is, a NATO grafit bombái. Nagybecskerek oktatási központ volt, Napilapja a Torontál. Saját színháza is volt, 1 év alatt 20 ezer nézővel. Sajnos, az idén megszűnt az általános iskolában a magyar nyelvű oktatás, középiskolai oktatásban még lesz. Mindenki menekül az országból.

Marcsók Vilma készülő új könyvéből olvas fel. (Korai könyvbemutató.)

 

 

Madár János a Magyar Múzsa Irodalmi és Művészeti folyóiratról. Magyar Folyóiratok Országos Találkozója a Vörösmarty Társaságnál, Székesfehérváron.

Dinnyés József gondolata: „határtalanul szeretem hazámat!”

 

 

Hozzászólások – Tófalvi Zoltán. A szociográfiáról.

 

 

Hozzászólások – Tari István. A szociográfia sajátságos magyar találmány, szembenézni a történelemmel. A magyarság csökkenése. Az elöregedett korosztály, csak mímelik a munkát. A fiatalság híjján elfogynak a javak. „Az élet él és élni akar”. Ady

 

 

Zárószó – Vári Fábián Zoltán. Értelme volt a 3 napnak, tudás anyaggal gazdagította a gondolkodásunkat. Más szemmel nézünk egymásra. Ha a politika nem akadályozza meg, a következő évben is itt leszünk. A tanulságok megszívlelése a megmaradásunkat szolgálják!

 

 

Zárószó – Bobory Zoltán. Nagyszerű előadásokat hallottunk az idén, ez a legemlékezetesebb 3 napja a találkozóknak. A személyes találkozások a legfontosabbak!