Naplónk 2013 január-április

  Január 14-én a Vörösmarty Színházban Emlékest volt Sobor Antal születésének 80 évfordulója tiszteletére. Köszöntőt mondott Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke és Román Károly tanár, aki az emlékest műsorát szerkesztette. Közreműködtek a Vörösmarty Színház művészei.

 

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó rendezvénysozozatban Vár-esttel vettek részt 

folyóiratunk szerkesztői, szerzői, január 18-án a Vörösmarty Társaság termében.

 

   Február 20-án a 150 éve született Gárdonyi Gézára emlékeztünk, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesülettel közösen. Közreműködtek a társaság tagjai és a művelődési ház munkatársai.

 

Február 26-án Zirig Árpád dunaszerdahelyi költő új, Ökörkoponya című kötetét mutatta be Bobory Zoltán és  Nagy Erika író, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának a titkára.

 

   Március 6-án nyílt meg a száz éve született Bodor Aladár festőművész, grafikus kiállítása, a Vörösmarty-teremben.

 

Március 18-án a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából Konrad Sutarsky költő, műfordító tartott előadást a Nobel-díjas Czeslaw Miloszról

 

   Április 11-én, a Költészet Napján hirdettük ki a Jávor Ottó és Sobor Antal emlékére kiírt novellaíró pályázat eredményét, a fehérvári Hiemer Házban.

A megjelenteket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, kiemelve a novellaíró pályázat szerepét a Szent István Év rendezvénysorozatában.

   Első lett Haklik Norbert, második helyezést ért el Koditek Bernadett. A két harmadik helyezett Büki Attila és Fedák Anita. Különdíjasok: Elmer István és Angyal Piroska.

 

A Költészet Napján  este, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesülettel közösen szerveztük meg az l. Vajda János-díjért kiírt rendezvényt, amit hagyományteremtő kezdeményezésnek szánunk. Nyertese: Szegedi Kovács György, akinek a szervezők a Vajda János-díjat az Ünnepi Könyvhét országos, fehérvári megnyitóján adják át.

 

18-án Dunaújvárosban volt Vár-est, a szerkesztők, szerzők részvételével. Pásztor Bertalan író volt az est házigazdája.

 

25-én a nagyszerű, Bertha Bulcsú-díjas írót, Horváth Lajost köszöntöttük 60. születésnapja alkalmából.