Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör összejövetele

Január 30., szerda, 17 óra

(Vörösmarty Terem)

Az Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör baráti összejövetele

Zsebők Lajos szoborkiállítása

A kiállítást megnyitja: Csutiné Schleer Erzsébet építész

Házigazda: Lakner József elnök

 

 

 

Áron Nagy januári embléma

 

 

Csutiné Schleer Erzsébet nyitotta meg a kiállítást. Többek között beszélt a Fejér Megyei Tervező Irodáról.

 

 

Csutiné Schleer Erzsébet idézte a művész önmagáról szóló írását:

Nem tanultam sehol sem a szobrászatot. Mást tanultam. Mélyépítést, értékelemzést, kommunikációt és minőségirányítást. Mint közműtervező kezdtem, azután jó sokáig kivitelezéssel foglalkoztam. Teljes odaadással dolgoztam, szerettem műszakinak lenni. Megérintett a politika is, az első szabadon választott Országgyűlés MDF-es képviselője voltam, ahol főként környezetvédelmi kérdésekkel foglalkoztam. Jó volt országos dolgokban benne lenni. Ezt követte a kommunikáció, a minőségirányítás, a vízbiztonság, integrált irányítási rendszerek kiépítése. Ez is tetszett - mint minden olyan tevékenység, aminek értelme van. Valami azonban hiányzott, és úgy tizenöt éve elkezdtem szobrászkodni. Magamat tanítottam. Hogy mire jutottam, azt láthatják a kiállításon.

 

 

 

Zsebők Lajos beszélt a szobrok készítéséről

A szobor készítéséhez nem ügyesség kell, hanem emberség és szeretet. Gondolat és érzés egyszerre, invenció, azután a jó szem, némi lelemény és a végére nembánom, jöhet a kézügyesség. A szobrászatot pont nekem találták ki. Egyszerre racionális és emocionális munka, és benne van az anyaggal való birkózás is. Az is fontos, hogy teljesen tőlem függ, milyen lesz a szobor. Annak kezdek neki, aminek csak akarok, olyanná formálom, amilyenre szeretném, és persze amilyenre tudom. Nem keresem, hogy valami nagyon egyedit alkossak. Csak jó legyen. Ha szobrot készítek, megszűnik körülöttem a világ, és öröm tölt el. Ebből szeretnék átadni valamennyit mindazoknak, akik vevők rá.

 

 

 

Dr. Lakner József, az Áron Nagy Lajos Művészet Barát Kör elnöke

 

 

Csutimé és Arató Antal

 

 

Peresztegi Istvánnal beszélgetett Zsbők Lajos a szobrokról.

Mit jelentenek manapság a szobrok? Nem sokat. Pedig ha visszatekintünk, az emberiség elmúlt 40 ezer évének jó háromnegyedéből csak a szobrok maradtak. Később, a civilizáció fejlődése során a szobrászat a leginkább megbecsült művészeti ág volt. Ma meg azt látjuk, hogy jórészt kiüresedtek a szándékok és az alkotások is. A szobrászok nagy része olyan utakon jár, amit nem értenek az emberek. Pedig a mi életünkben is helye van a jó szobroknak. Nem arra a figuralitásra gondolok, ami a szocialista realizmus korát idézi, hanem mindarra, ami a valóban jó szobrot jelenti. Lehet figuratív és nonfiguratív, áthallásos vagy konceptuális, csak jó legyen. Én ilyeneket szeretnék készíteni.

 

 

Miklós Jánosék a kiállításon.

 

 

Ketten

 

 

Éva

 

 

Kuporgó

 

 

Madonna

 

 

Apám

 

 

Mese